OCCUPY VREEDZAAAM?


Rixte moet duidelijk nog wennen en leren enig overwicht ten opzichte van hondje Hessel zien te krijgen. Maar hoe doe je dat? Het is nog maar zo'n klein hondje. Het was gisteren en vandaag een beetje schipperen om ze allebei de nodige aandacht te geven die hen toekomt, want ze zijn allebei schattig. Rixte met haar flower-power haar......

Nadat ze weer vertrokken was heb ik mij eerst maar eens verdiept in de kranten van de afgelopen dagen. Daar las ik iets over het occupyprotest. Misschien geïnspireerd door het haar van Rixte, maakte ik onwillekeurig de vergelijking van de flower power beweging van eertijds die ook zomaar uit het niets ontstaan leek te zijn èn het aanwakkeren van dit protest, dat op de één of andere manier ook wereldwijd opgepakt schijnt te worden.

Vorige week heb ik tussen alle beslommeringen door, er maar een heel klein beetje van opgepikt; het fijne ervan was nog niet tot mij doorgedrongen. Tijd om op onderzoek uit te gaan. Met de volgende fragmenten lijkt het mij, dat ik me er een aardig beeld van kan vormen.

Sinds 17 september wordt in het New Yorkse Manhattan betoogd door demonstranten onder de naam Occupy Wall Street. De betogers zijn geïnspireerd door het protest op het Tahrirplein in Caïro.

De veelal goed opgeleide, werkloze demonstranten hebben het Zuccotti Park, even ten noorden van de door de beurs bekende Wall Street, als uitvalsbasis gekozen. Ze keren zich tegen de macht van banken en bedrijven en de in hun ogen falende volksvertegenwoordiging.

De deelnemers van de protestbeweging betogen tegen sociale en economische ongelijkheid, de hebzucht van bedrijven en de invloed van bedrijven en lobbyisten op de overheid.

Er is geen leidende groep binnen de Occupy beweging. Beslissingen in de groep worden veelal genomen door de 'General Assembly',  een horizontaal en autonoom georganiseerde beweging zonder leider, met zijn wortels in het anarchisme.

Betogingen van de Occupy-beweging brachten afgelopen weekeinde wereldwijd in ruim 950 steden honderdduizenden mensen op de been. Zaterdag was de eerste keer dat de protesten onder de naam Occupy in Europa uitbraken.

De groep heeft een aantal eisen gepubliceerd, maar deze doelstellingen zijn zo groots, dat het lastig lijkt ze daadwerkelijk te realiseren. De beweging lijkt dan ook voornamelijk een bewustzijn te creëren.  Het is een beweging waarin mensen zich verenigen die het gevoel hebben binnen de huidige politiek- en machtsverhoudingen geen stem te hebben.

Door de wereldwijde aanhang wordt er overal in de wereld al gediscussieerd over de onderwerpen die de beweging ter discussie stelt.

Hoe lang de protesten zullen voortduren en gedoogd worden is onduidelijk. Een aantal van de betogers in New York hebben aangegeven de hele winter in het park te willen bivakkeren. Ook elders in de wereld zijn tentenkampen opgeslagen. Zij willen pas weg als hun actie zin heeft.

Of dit verzet van enige betekenis zal zijn moet de toekomst uitwijzen. Ik hoop in ieder geval dat dit alles vreedzaam zal gaan verlopen.

hanscke Maandag 17 Oktober 2011 - 8:08 pm | | Standaard

negen reacties

Bertie

Tja, er waren niet zoveel mensen op de been als was gehoopt, althans in het westen niet; of het helpt staat nog te bezien.
Mooi plaatje, Rixte en Hessel.

Bertie, (URL) - 17-10-’11 20:51
Hanny

Misschien dat de protesten tot gevolg hebben dat er binnen de banken en bedrijven en bij de overheden eens naar hun eigen rol wordt gekeken en dat zij niet meer op eigen gewin uit zijn.
Ik hoop met je mee dat deze protesten vreedzaam blijven verlopen. Een dialoog is altijd beter.

Hanny, (E-mail ) (URL) - 17-10-’11 21:18
Sjoerd

Ze brengen in ieder geval een discussie op gang. En daar sta ik ook achter, geweld was in de tijd dat we met z’n allen op de dam zaten ook niet de bedoeling. Al dachten de jantjes daar destijds anders over…

Sjoerd, (URL) - 17-10-’11 21:48
Renesmurf

Het verzet heeft nu al betekenis.

Of het slaagt of niet, ze laten in elk geval hun stem horen.

Beter laat dan nooit.

Gelukkig weten hondjes daar allemaal niks van.

Renesmurf, (URL) - 18-10-’11 00:28
nans

Dank voor de verdieping. VAag had ik er ook iets van meegekregen, maar nu staat het mooi op een rijtje! Al werd wereldwijd het bewustzijn al wat groter rondom de invloed van banken en geld op de politieke keuzes, dan is dat toch maar mooi gewonnen!
Leuke foto! Genieten hoor!
grtz,

nans, (URL) - 18-10-’11 09:17
Marjolijn

Mooie foto, zo met die twee.
De olievlek wordt wel steeds groter, dus effect heeft het al.
Een van de betogers zei al, goed werk heeft tijd nodig, en ondertussen maken ze zelf het plein weer schoon.
Dat is mooi..!!
Fijne dag vandaag.

Marjolijn, (E-mail ) (URL) - 18-10-’11 09:20
SUSKE

laat ze hun stem maar horen, zo blijven wij allen wakker !

SUSKE, (E-mail ) (URL) - 18-10-’11 18:24
Annemarie

Tsja die protesten.. Geen idee!
Maar fijn dat Rixte bij jullie kan leren dat overwicht te krijgen. Als ik zo naar Cesar Milan kijk is dat heel belangrijk. :-)

Annemarie, (E-mail ) (URL) - 18-10-’11 19:49
Thérèse

Ja, fijn dat je het ook voor ons zo mooi op een rijtje zet. Ik vind ook wel dat er heel veel scheef zit in onze superkapitalistische maatschappij.
Heel leuke foto ook.

Thérèse, (URL) - 20-10-’11 11:22
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om een reactie te kunnen plaatsen moet je deze vraag beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.