TWISTEN


WE-300 wordt georganiseerd door Plato (http://platoonline.wordpress.com/)  Elke maand bedenkt hij een thema. Voor de maand  april/mei is dit ‘TWISTEN'.

Ruziën en harrewarren, mijn ouders waren er behoorlijk bedreven in. Het waren niet altijd de fijnste momenten in mijn jeugd en ik denk er dan ook niet al te graag aan terug. Liever haal ik herinneringen naar boven over zaken waarover ze het wel met elkaar eens waren en gelukkig waren dat er ook heel veel. Zo rond 1960,  ik was een jaar of tien, begon achteraf gezien, de omwenteling naar een nieuwe tijd. 

Heel af en toe kwam ik in een snackbar, omdat ik dan een ijsje mocht kopen. Het was op die plaatsen waar ik voor het eerst de nieuwe muziek hoorde. Iedere Jukebox bevatte wel de plaat: "Kom van dat dak af" en door  het inwerpen van een muntje werd dit nummer per dag menigmaal afgespeeld op een geluidssterkte wat toen als hard gold. 

Mijn ouders hadden er geen goed woord voor over. Dat was geen muziek. En niet alleen mijn ouders, ook hun broers en zussen, mijn tantes en ooms vonden het echt helemaal niets. Het was HET gesprek op de verjaardagsfeestjes. Vaak viel dan ook de naam Chubby Checker.

Zijn muziek had voor deze groep mensen ook echt geen enkele charme en zeker de manier waarop er dan gedanst moest worden. Het kon totaal hun goedkeuring niet wegdragen.

Hoewel, de jongste broer van mijn vader, ruim twaalf  jaar of nog meer, jonger, kon er toch wel een beetje om lachen, kan ik mij nog herinneren. Hij zag het zichzelf niet meer doen, maar ach, voor degenen die jong waren was het misschien toch wel leuk. Hij was al wel naar dansles geweest en hield er wel van.

Toen Chubby Checker een paar jaar later met miss World Rina Lodders trouwde was dat nog wel even gespreksstof, maar het nieuwe dansen had reeds zijn intrede gedaan.

hanscke | Zondag 04 Mei 2014 - 2:25 pm